En dan weet ie het niet meer..
Wanneer je hondje ineens simpele opdrachten niet meer lijkt te begrijpen, kan dit komen doordat zijn hoofdje vol zit met nieuwe indrukken en prikkels.
Wanneer je hondje ineens simpele opdrachten niet meer lijkt te begrijpen, kan dit komen doordat zijn hoofdje vol zit met nieuwe indrukken en prikkels.
Je zit op de bank en nodigt je hondje uit om erbij te komen. Normaal gesproken springt hij er zo op.
Nu kijkt hij naar de bank, dan naar jou, en weer terug naar de bank… het duurt lang. Hij drentelt wat rond en kijkt je weer aan. Je vraagt het nog eens en je ziet in zijn ogen: hoe dan? Hij kan het even niet bedenken.
Jullie komen terug van een heerlijke wandeling en bij de laatste oversteek vraag je je hondje om te gaan zitten, iets wat je daar altijd doet. Hij draait wat, kijkt naar de stoeprand, kijkt even naar jou en staart dan voor zich uit, om vervolgens te gaan snuffelen. Hij kan het even niet bedenken. Zitten? Hoe deed ik dat ook alweer?
Soms, als je hem zijn gang laat gaan, zie je dat het kwartje ineens valt. O ja, zitten, zo moest dat! Maar andere keren lukt het gewoon niet. Iets wat hij normaal bijna vanzelf deed, lijkt nu onmogelijk.
Het kan lijken alsof hij je niet hoort, of dat andere dingen zoals staren, snuffelen, heen en weer draaien belangrijker zijn. Begrijpt hij het niet? Daagt hij je uit? Is het onwil?
Nee, zijn hoofdje zit vol.
Vol met (nieuwe) indrukken, prikkels, gebeurtenissen, geuren, enzovoort. Er is zoveel dat allemaal een plekje moet krijgen, dat zelfs een eenvoudige handeling moeilijk te bedenken is. En dat kan al ’s ochtends zijn, bijvoorbeeld na een visite, training of een drukke dag ervoor, waardoor zijn emmertje overvol zit.
Dit geldt niet alleen voor puppy’s, maar voor honden in alle leeftijden, vooral in de puberteit en bij senioren.
Elk hondje heeft zijn eigen manier om aan te geven dat hij het even niet meer weet. Weet jij hoe jouw hondje dat doet? Heeft die van jou een groot vraagteken in zijn oogjes? Gaat hij ineens snuffelen, staren, piepen of iets anders?
Leer je hondje daarin kennen. Kijk veel naar hem, naar zijn lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en gedragingen. Luister naar hem en geef hem de ruimte om het even niet te weten, en help hem als hij er niet meer uitkomt.
Laat hem even nadenken, wees geduldig en geef hem de kans om het zelf uit te zoeken.
Vraag hem nog een keer wat je wilt dat hij doet en ondersteun dit met een handgebaar.
Als het nog niet lukt, forceer het niet.
Til hem op de bank of laat hem bij de stoeprand staan.
Het is niet zo dat hij voortaan altijd opgetild wil worden of zal blijven staan.
Hij heeft op dat moment gewoonweg jouw begrip en steun nodig.
Door te leren zien wat je hond op zulke momenten aangeeft en daarnaar te luisteren, versterk je zijn vertrouwen in jou!
Let wel, als je merkt dat bepaalde bewegingen zoals gaan zitten of ergens opspringen niet goed gaan, laat je hond dan controleren door een dierenarts of dierenfysiotherapeut.
De basis voor een gelukkig hondenleven begint met het leren kennen en begrijpen van je puppy. In onze online puppy cursus leer je je puppy kennen en begrijpen!