Je puppy is een gezinsdier

Een aantal jaar geleden gingen we er nog van uit dat honden leefden volgens de regels van een rangorde en dat ze eigenlijk hun hele leven bezig waren met het loeren op een mogelijkheid om hogerop te komen. Op cursussen, via boeken en tijdschriften, op internet en zelfs op televisie werd iedere puppy-eigenaar gewaarschuwd dat er onder de huid van lieve pupje een ware wolf schuilde die ieder moment kon toeslaan.

Tegenwoordig weten we gelukkig beter. Je puppy is gewoon een gezinsdier en zijn enige doel is om gelukkig te zijn. Eigenlijk precies hetzelfde als jij en ik. En jij hebt de verantwoordelijkheid op je genomen om ervoor te zorgen dat je die omstandigheden creëert waarin jouw puppy zo gelukkig mogelijk kan zijn en jij er ook goed mee kan leven. Want dat moet natuurlijk ook. Want hij kan wel heel gelukkig zijn met het iedere dag uitmesten van de vuilnisbak, voor jou geldt dat waarschijnlijk niet. Het is dus een kwestie van afstemmen en zoeken. Een speurtocht die je samen met je puppy aangaat. En dat is leuk, dat is elkaar leren kennen, dat is leren geven en nemen, dat is soms aanpassen maar dat hoort nu eenmaal bij het krijgen van zo enorm veel meer van elkaar.

Alle regels gaan overboord

Omdat er in de hoofden van veel mensen nog veel regels leven die vroeger gesteld werden en golden nemen we ze nog even onder de loep. We hopen daarmee dat jullie deze regels allemaal uit je systeem halen en gewoon gaan genieten met je pup, want daarvoor heb je hem tenslotte toch genomen.

Je puppy mag niet op bed of op de bank

Dit mocht vroeger niet omdat hij hiermee letterlijk een hogere positie in zou nemen en bovendien jouw slaapplaats over zou kunnen nemen. Een betere kans om strijd om een plek in de rangorde was er bijna niet.  Dit is klinkklare onzin. Het heeft hier niets mee te maken. Het is prima als jullie niet willen dat jullie puppy niet op bed of op de bank komt omdat jullie dat gewoon niet prettig vinden. Dat mag en dat is jullie keuze. Hier is absoluut niets mis mee. Maar het heeft niets met een strijd om een plek in de rangorde te maken dus als jullie het wel goed vinden dat hij lekker op de bank tegen je aan komt liggen of bij je in bed kruipt dan is dat helemaal prima. Kijk alleen met hele kleine puppy’s wel uit dat je er niet bovenop gaat liggen, daar kan hij van stikken en dat zal niet je bedoeling zijn. Ook kun je de puppy prima leren dat hij op een bepaald plekje mag liggen, je kunt hem leren dat hij er vanaf moet als jij wilt er wilt zitten, het is allemaal mogelijk. En als er toch problemen zouden ontstaan, wat mogelijk is, dan kun je er op dat moment alsnog iets aan doen, maar dit komt zelden voor.

Jullie moeten eerst eten dan pas de puppy

De idee hierachter was dat in de natuur altijd de roedelleider als eerste mocht eten de laatste in de rangorde pas als laatste aan eten toekwam. Een argument dat best logisch overkomt maar voor onze huishond allang niet meer geldt. Er is bij ons eten in overvloed, we hebben ander eten en we eten op andere plekken. Er is geen enkele reden om de puppy niet eerst even eten te geven. Bovendien zorgt het er soms voor dat als je puppy zijn maagje vol is hij misschien wat minder geïnteresseerd is in wat jullie allemaal voor lekkers voorgeschoteld krijgen, een garantie is dit echter niet.

Je puppy mag onderweg niet zelf bepalen waar hij snuffelt

Deze horen wij ook nog wel eens, De eigenaar bepaalt de route, anders neemt de puppy het gezag over. Bovendien bepaalt de eigenaar waar de pup wel en niet mag snuffelen. Als je dit nog een keer goed leest besef je pas hoe dictatoriaal dit klinkt. Het is voorstelbaar dat je het onplezierig is dat een hond bij iedere struik en iedere boom een half uur wil snuffelen maar dat de eigenaar alles bepaalt is nu ook weer wat overdreven. Het is, zoals al eerder is beschreven een kwestie van geven en nemen. En zeker in het begin is er zoveel te leren voor puppy, alles is nieuw en spannend en hij moet het allemaal verkennen. Geef hem die tijd.

Je puppy mag niet winnen met spelen

Dit was omdat hij dan het gevoel kon krijgen dat hij sterker was en hij eerder het gevecht met je aan zou gaan. Maar weinigen stonden er toen bij stil dat spel ook bedoeld was om plezier te hebben. Nu gelukkig wel. En dat plezier is nu gelukkig het belangrijkst geworden. En bij plezier hebben hoort nu eenmaal dat beide partijen een keer mogen winnen. Dus ook de puppy. En het leuke is dat puppy’s dan heel trots vaak terugkomen met eigenlijk de vraag of je het spelletje nog een keer wilt spelen.

Jullie mogen nooit naar je puppy toe, hij mag alleen naar jullie

Arrogant maar het werd gezegd. Een roedelleider verlaagt zich niet door naar een lagere te gaan. “ Laat de lagere maar naar mij komen”, zal hij gedacht hebben. Niets is minder waar. Je mag er gerust heen gaan. Om hem een snoepje te brengen, of een aai of een knuffel. Kijk wel uit dat je hem niet laat schrikken of stoort in zijn slaap. Laat hem dan met rust of laat hem op afstand al weten dat je eraan komt.

Je puppy mag niet tegen je opspringen

Ook hiervan werd lang gedacht dat dit een teken van dominantie was. Nu weten we dat het doorgaans gewoon een teken van blijdschap is. Dit heeft dus niets te maken met het overnemen van de plek in de rangorde. Wel kunnen sommige honden wat lomp zijn en je bezeren dus je kan ervoor kiezen om hem te leren dat je dit liever niet hebt en dat een andere manier van het tonen van zijn blijdschap voor jou plezieriger is. Ook prima. Dat is een goede keuze. Zeker als er kinderen of oudere mensen bij betrokken zijn.

Jullie moeten altijd zijn eten kunnen afpakken

Het verdedigen van eten heeft niets te maken met dominantie of plek in de rangorde. Het heeft meer te maken met vertrouwen. En als je hond dit niet goed vindt is dit eigenlijk al een veeg teken op zich. Als hij gromt geeft hij aan dat hij het niet prettig vindt dat je zo dicht in de buurt bent. Hij kan zich niet anders uiten. Wij moeten dan stoppen en teruggaan en ons afvragen waarom hij ons niet vertrouwt en daar wat aan gaan doen.

Hij moet slapen en alleen blijven in een bench

Deze regel hoor je niet zo vaak maar kom je toch wel tegen. Een bench is handig maar absoluut geen verplichting. Als je hond zich daar doodongelukkig in voelt en hij voelt zich prettig in zijn mandje in de hal is dat ook prima. Dat is weer een kwestie van elkaar leren kennen, leren aanpassen aan elkaar en een weg zoeken en… vinden.

De enige regel die eigenlijk altijd overeind blijft: geniet en doe dat samen

Hiervoor moet je zoeken en kijken en leren. Naar elkaar en met elkaar en van elkaar. En dat zal niet altijd in een keer goed gaan. Dat geeft ook niet. Daar heb je nu de tijd voor. Schrik er niet van als er iets mis gaat maar leer er van. Kijk en zoek naar hoe je zelf dingen anders aan kunt pakken en hoe de pup reageert. Kijk naar wat hij wel leuk vindt en wat niet, wat zijn manier van spelen is. Sommige honden vinden fysiek spelen leuk, andere weer niet die vinden pakkertje leuker of trekken aan een flostouw, kijk maar en ontdek. Sommige honden vinden aaien heel lekker, andere niet. Ervaar het maar. Sommige honden vinden het leuk om ballen te halen die je weggooit, andere om ballen te zoeken die je verstopt. Sommige allebei. Geniet en ga op onderzoek.

Heb jij vragen of opmerkingen? Stel ze dan hieronder in de comments.

Wil jij jouw puppy leren begrijpen?

Iedere puppy is uniek, leert op een eigen manier en vraagt een eigen aanpak. Wat vindt jouw puppy leuk en waarom wilt die nou niet gaan zitten zoals in het voorbeeld? Wij leren het je allemaal en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Voor maar €30 leer jij alles over jouw puppy.

Opmerkingen en vragen:

Log in om een reactie te plaatsen