Jouw puppy alleen leren blijven tijdens corona

Als we al kunnen praten over voordelen van onze intelligente “lock-down” dan is het misschien toch de tijd die mensen met hun nieuwe puppy kunnen doorbrengen. En vaak is dat dan ook een heel leuke manier om deze nare, spannende en emotionele tijd toch een positieve draai te geven.

In de toekomst

Toch is het juist nu ook verstandig om je puppy al voor te bereiden op de nieuwe tijd. De tijd waarin het wellicht niet meer zo vanzelfsprekend is dat hij de hele tijd aandacht krijgt of zelfs dat er altijd wel iemand om hem heen is.

Begin nu

Begin nu al met het aanleren van het af en toe even alleen zijn. Hierbij is het niet belangrijk dat de puppy gedrag vertoont dat jullie prettig vinden (vaak is dat als hij stil is) maar dat hij prettig gedrag vertoont dat hij zelf ook op een positieve manier ervaart. En dat begint bij vertrouwen.

Vertrouwen opbouwen

De kunst van het alleen leren blijven is het opbouwen van het vertrouwen dat als hij alleen is jullie altijd terugkomen. En daarvoor hoef je niet te starten met vijf minuten, een kwartiertje of een half uurtje, dat kan zelfs met periodes van enkele secondes.

Vertrouwen behouden

In theorie zou het het mooiste zijn dat als je even weggaat je precies terugkomt op het moment dat hij begint te twijfelen. Zo leert hij snel dat je wel terugkomt. Thuis is het moeilijk om het perfecte moment te vinden. Bouw de stapjes op, je kan beter iets vroeger dan te laat terug komen. Als je te laat terugkomt raakt een puppy het vertrouwen snel kwijt. Dat duurt het alleen maar langer dit weer op te bouwen.

Kleine stapjes

Ga daarom oefenen met kleine stapjes. Paar tellen weg en weer terug. En dit bouw je dan langzaam op. Met een heel jong puppy kan je dat al doen door hem even in de kamer te laten en dan zelf met een dichte deur even in de gang te gaan staan.

Tips

Nog een paar tips die nu gemakkelijker te verwezenlijken zijn. Ga even weg als hij moe is of als hij even lekker op een kluifje ligt te bijten. Dan is hij wat meer afgeleid.

Heb jij nog vragen of zelf tips? Laat deze dan hieronder achter in de comments.

Wil jij jouw puppy leren begrijpen?

Iedere puppy is uniek, leert op een eigen manier en vraagt een eigen aanpak. Wat vindt jouw puppy leuk en waarom wilt die nou niet gaan zitten zoals in het voorbeeld? Wij leren het je allemaal en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Voor maar €30 leer jij alles over jouw puppy.

Opmerkingen en vragen:

Log in om een reactie te plaatsen