Keuzestress bij puppy’s

Je kent dat vast wel: je bent uitgenodigd voor een verjaardag, de finale van ‘the Voice’ is op tv en die nieuwe winkel opent ook net de deuren met exclusieve aanbiedingen die avond. Hiervoor moet je wel de deur uit. Deze ‘sale’ is niet on-line. Je kunt maar één ding kiezen, opnemen met de nieuwe decoder is nog eng en een finale terugkijken is ook niet spannend. Je moet een keuze maken. Voor puppy's is het vaak niet anders. Ze lopen op het speelveld, ruiken een lekker luchtje, zien een andere hond lopen en horen ook nog een baas die roept dat hij moet komen. Eigenlijk is het toch een beetje vreemd dat iedere eigenaar van een hond vindt dat de hond dan zonder pardon moet komen.

Meerdere dingen tegelijk

Een puppy staat continu bloot aan allerlei soorten prikkels. Hij hoort, ziet, ruikt, voelt en proeft en soms meerdere tegelijk. Net als mensen, kunnen honden zich niet richten op alles wat er in de omgeving gebeurt. Hij kan niet tegelijkertijd spelen met die andere hond en snuffelen aan die vreselijk interessante vuilnisbak. Hij kan niet tegelijkertijd vluchten voor dat enge paard en even rustig tegen die boom plassen. Hij kan niet tegelijkertijd jagen op dat konijn, graven in de grond en komen bij de baas. Hij kan, net als wij, vaak maar één ding tegelijk. Dat betekent ook voor jouw puppy dat hij moet kiezen.

Het meest interessante

Wanneer jij een keuze moet maken weeg je bepaalde dingen tegen elkaar af. Is het heel erg om dat programma te missen, heb ik nog genoeg kleren of was die persoon ook niet op jouw verjaardag? Je kiest en weegt af. Je maakt een keuze voor datgene wat op dat moment het meest interessant is. Dat geldt voor honden net zo. Zij moeten kiezen tussen andere honden, een lekker luchtje en jou.

De afweging

Als jouw puppy graag met andere honden speelt, is dat zijn keuze. Maar is jouw puppy bang voor andere honden en vind hij bij jou steun dan komt hij waarschijnlijk snel naar jou. Wanneer jouw puppy dol is op lekkere luchtjes zal die eerder blijven snuffelen. En… is het een puppy die zijn baas het allerbelangrijkst vindt dan zal hij naar jou komen. Jammer dat veel puppy's dat laatste nog niet door hebben.

Jij als belangrijkste

Het is niet moeilijk om de belangrijkste voor je puppy te worden. 

Realiseer je dat je nog niet het belangrijkste voor jouw puppy bent. Dit moet jij hem nog leren, door heel leuk te worden. Je bent makkelijk super leuk door vaak iets héél lekkers bij je te hebben. Dit past perfect in het leerproces wanneer je puppy juist moet leren dat jij het leukste van alles bent. Roep jouw puppy, geef hem wat lekkers en… hij mag weer weg. Maar dat is leuk zeg. Af en toe lijn je hem aan. Wanneer je naar huis wilt bijvoorbeeld. Of zomaar even een keer en dan lijn je hem ook weer los. Zolang hij maar leert dat het heel vaak heel leuk is om bij jou te komen. 

Niet in één keer

Dit lukt alleen niet in één keer. Als jij jouw puppy meeneemt naar het bos en er zijn allemaal andere interessante dingetjes voor hem en hij weet nog niet dat jij de leukste bent, lukt dit natuurlijk niet. Hij moet het eerst geleerd hebben. Oefen dit daarom eerst in huis en dan op rustige plekken buiten. Daarna ga je heel geleidelijk de drukte steeds iets meer opzoeken. En hij maar leren dat als hij bij jou komt, hij wat lekkers krijgt en hij vervolgens weer verder mag. Zo simpel kan het zijn. Als jij de keuze maakt hem te leren dat jij de leukste bent.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter in de opmerkingen.

Wil jij jouw puppy leren begrijpen?

Iedere puppy is uniek, leert op een eigen manier en vraagt een eigen aanpak. Wat vindt jouw puppy leuk en waarom wilt die nou niet gaan zitten zoals in het voorbeeld? Wij leren het je allemaal en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Voor maar €30 leer jij alles over jouw puppy.

Opmerkingen en vragen:

Log in om een reactie te plaatsen