Spelen met je hond is niet alleen leuk

Voor veel honden is er niets leukers dan spelen met hun baasje. Vooral in hun jonge jaren vinden ze het heerlijk om door hun voorpootjes te zakken en uit te dagen. Het is moeilijk om deze uitnodiging te weerstaan, en vaak rent men vrolijk achter de pup aan. Soms is het zelfs zo leuk dat de pup met bijvoorbeeld een

Featured image for “Spelen met je hond is niet alleen leuk”

Voor veel honden is er niets leukers dan spelen met hun baasje. Vooral in hun jonge jaren vinden ze het heerlijk om door hun voorpootjes te zakken en uit te dagen. Het is moeilijk om deze uitnodiging te weerstaan, en vaak rent men vrolijk achter de pup aan. Soms is het zelfs zo leuk dat de pup met bijvoorbeeld een oude lap komt aanlopen, deze op de schoot van de baas legt en geduldig wacht tot de baas het uiteinde pakt. Vervolgens ontstaat er een enthousiast trekspel tussen de twee, meestal tot het baasje er genoeg van heeft en de lap loslaat.

Spelen is meer dan alleen plezier maken

Voor veel honden is spelen echter niet zomaar een spelletje; het is ook een manier van leren. Ze oefenen met verschillende handelingen die later nuttig kunnen zijn.

Dit begint al op jonge leeftijd bij pups. In het nest dagen ze elkaar uit, rennen ze achter elkaar aan, klimmen op elkaar, grommen als ze samen een oude lap vasthouden en die niet willen loslaten. Ze bijten in elkaars nekken en proberen elkaar op de rug te krijgen. Kortom, ze hebben de grootste lol, wat voor de fokker vaak een genot is om te zien.

Hierbij leren ze zich te onderwerpen, te winnen, te vluchten en aan te vallen. Ze leren kortom enorm veel.

Lekker bezig zijn

Na verloop van tijd verschuift de aandacht van de pups in het nest van hun broertjes en zusjes naar de fokker en bezoekers. Zowel de fokker als de bezoekers vinden het fantastisch om met de pups bezig te zijn. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de pups op de veters van schoenen duiken. Ze maken de strikken los, knabbelen aan de veters en proberen ze uit de schoenen te trekken. Het wordt helemaal leuk als ze worden gelokt met een lapje, waaraan ze trekken zodra ze het te pakken hebben. De gromgeluidjes die de pups daarbij maken, werken alleen maar aanstekelijk en vertederend.

Pup in huis

Vanaf de eerste dag dat de pup in huis is, moet hij opgevoed worden. Hij is volop aan het leren en moet meteen weten wat wel en niet mag. Een ander belangrijk aspect in de opvoeding is dat de baas de pup direct laat merken dat hij leuk en spannend is, en dat het helemaal geen kwaad kan als de pup regelmatig op hem let.

Gek halfuurtje

Een manier om dit te bereiken is om vanaf het begin veel met de pup te spelen. Dit kan zorgen voor een goede band tussen baas en hond, wat belangrijk is voor een veilige hechting. Al snel zul je merken dat een puppy een “gek halfuurtje” heeft. Hij rent, springt, hapt, valt, struikelt en is druk bezig. Voor die veilige hechting is het belangrijk om mee te doen. Ga ook op de grond liggen, speel met hem, ren weg en laat hem je achtervolgen. En vooral: geniet ervan.

Kijk naar je hond

Ontdek wat hij leuk vindt, waar hij plezier in heeft en hoe je hem kunt laten zien dat jij geweldig bent. Vergeet niet dat, bij trekspelletjes of andere spelletjes, zowel jij als je pup af en toe mogen winnen. Dat is helemaal prima. Vroeger werd gezegd dat alleen de baas het spel mocht beginnen en beëindigen, maar dat idee is inmiddels achterhaald. Als de pup je uitnodigt om te spelen en je hebt zin om mee te doen, doe dan gezellig mee. Als jij hem vraagt om te spelen en hij heeft dit keer geen zin, dan is dat ook goed. En natuurlijk geldt hetzelfde andersom. Het belangrijkste is dat spelen leuk moet zijn.

Andere leuke spelletjes

Naast het spelletje met het lapje zijn er natuurlijk nog veel andere spelletjes die je samen met je puppy kunt doen. Deze spelletjes zorgen ervoor dat jij interessant en leuk bent voor je pup.

Apporteerspelletjes

Veel honden vinden het fantastisch om achter een balletje aan te rennen. Dit is iets waar we goed gebruik van kunnen maken. De baas gooit het balletje weg en de hond brengt het terug, in de hoop dat de baas het nogmaals weggooit. Je kunt hier al vroeg mee beginnen. Veel pups zijn geïnteresseerd in bewegende voorwerpen en als je in huis een balletje wegrolt, zullen ze er waarschijnlijk achteraan gaan. Lok ze vervolgens, eventueel met iets lekkers, en rol het balletje opnieuw weg. Ze zullen snel doorhebben dat ze de baas nodig hebben om het balletje weg te rollen, en die afhankelijkheid van de baas is precies wat we willen.

Verstopspelletjes

De meeste honden hebben van nature de aanleg om te zoeken en te speuren; ze volgen graag hun neus. Omdat ze dit leuk vinden, kunnen we hier gebruik van maken. Verstop jezelf, iets lekkers, of een leuk speeltje in huis of buiten. Laat iemand anders de hond tegenhouden en pas loslaten wanneer het zoeken mag beginnen. Zorg er in het begin voor dat hij makkelijk succes heeft; later kun je de moeilijkheidsgraad opvoeren. Stap voor stap zal de hond zijn zoekvaardigheden verder ontwikkelen. Dit is ook nuttig, omdat hij dan leert zoeken naar dingen die jij verstopt hebt in plaats van willekeurige dingen die hij tegenkomt.

Denkspelletjes

Voor honden is het leuk en belangrijk om hun hersenen te gebruiken. Dit kun je stimuleren met een aantal nieuwe spelletjes. Er zijn speciale speelborden ontwikkeld voor honden, waarbij er ergens een snoepje verstopt ligt. De hond moet zelf uitzoeken wat hij moet doen om het te pakken te krijgen. Het is ook leuk om te zien hoe hij dit proces aanpakt en hoe snel hij kan leren.

Vele mogelijkheden

Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor baasjes om met hun hond te spelen, zowel binnen als buiten. Het is belangrijk om te onthouden dat spel echt een spel moet zijn en dus leuk moet blijven. Sommige spelletjes vindt een hond misschien niet leuk, en dat moeten we accepteren.

Waarschuwing

Voor veel mensen met kinderen is het geweldig om te zien hoe leuk ze met de hond kunnen spelen. Met name trekspelletjes kunnen echter risico’s met zich meebrengen wanneer ze door kinderen worden gedaan. Het is dan ook niet verstandig om kinderen zonder toezicht dit soort spelletjes met de hond te laten doen, ongeacht hoeveel vertrouwen je in de hond hebt. De hond kan naar het speeltje happen en daarbij per ongeluk een handje raken, of hij kan het kind omver trekken. Wees dus altijd voorzichtig.


Image

De basis voor een gelukkig hondenleven begint met het leren kennen en begrijpen van je puppy. In onze online puppy cursus leer je je puppy kennen en begrijpen!

Meld je aan