Spelen met je hond is niet alleen leuk

Voor veel honden lijkt het het leukste dat er bestaat: spelen met de baas. Veel bazen vinden het prachtig als een hond, voornamelijk in zijn prille jeugd, door zijn voorpootjes duikt en komt uitdagen. Niemand kan deze uitnodiging tot spelen weerstaan en uiteraard gaat men vrolijk rennend achter de pup aan. Soms is het zelfs zo leuk dat de pup komt aanlopen met een oude lap, deze op de schoot van de baas legt en geduldig wacht tot de baas het uiteinde pakt. Vervolgens wordt er uit alle macht door twee partijen gesjord en getrokken, meestal tot het moment dat de baas er geen zin meer in heeft en hij de lap loslaat...

Spelen is meer dan alleen maar plezier maken

Voor veel honden is spelen echter niet alleen maar een leuk spelletje. Het is ook een vorm van leren. Ze zijn aan het oefenen met allerlei handelingen die ze later wellicht nog eens van pas kunnen komen. 

Het begint al bij pups op heel jonge leeftijd. In het nest zijn ze volop aan ‘spelen’. Ze dagen elkaar uit, ze rennen achter elkaar aan, ze klimmen op elkaar, ze grommen als ze samen een oude lap vasthebben en de ene of de andere wil niet zomaar loslaten, ze bijten in elkaars nekken, ze proberen elkaar op de rug te krijgen. Kortom: ze maken er een dolle boel van waar iedere fokker met veel plezier naar kan kijken.

Ze leren zich nu te onderwerpen, ze leren te winnen, ze leren te vluchten, ze leren aan te vallen, ze leren gewoon enorm veel.

Lekker bezig zijn

Na verloop van tijd gaat, al in het nest, de aandacht van de broertjes en zusjes al wat meer over naar de fokker en het bezoek dat steeds komt kijken. Zowel de fokker als het bezoek vinden het fantastisch om lekker met die pups bezig te zijn. Dat is het natuurlijk ook. En iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de pups allemaal op de veters in schoenen duiken. Ze maken de strikken los, kluiven op de veters en proberen ze verder uit de schoenen te trekken. Helemaal leuk wordt het als ze gelokt worden met een lapje waaraan, als ze dit lapje eenmaal vast hebben, van twee kanten gesjord wordt. De gromgeluidjes die de pup dan maakt werken alleen maar aanmoedigend van vertedering.

Pup in huis

Vanaf de eerste dag dat de pup in huis is, moet hij opgevoed worden. Hij is volop aan het leren en moet eigenlijk nu al weten wat allemaal wel en wat allemaal niet mag. Eén van de andere aspecten in de opvoeding is dat de baas de pup ook direct moet laten merken dat hij hartstikke leuk is, dat hij spannend is en dat het helemaal geen kwaad kan als de pup regelmatig op hem blijft letten.

Gek halfuurtje

Eén van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is om al vanaf het begin veel met de pup te spelen. Enerzijds kan dit voor een goede binding zorgen tussen baas en hond en dat is een van de voorwaarden voor een veilige hechting. Al gauw zul je erachter komen dat een puppy een “gek halfuurtje heeft”. Hij rent, hij vliegt, hij hapt, hij valt, hij struikelt en hij is hartstikke druk bezig. Voor die veilige hechting is het belangrijk dat je mee gaat doen. Ga ook op de grond liggen en speel met hem, ren weg en laat hem je inhalen en vooral: geniet.

Kijk naar je hond

Zoek uit wat hij leuk vindt, waar hij plezier in heeft en waarmee je hem kunt leren dat jij helemaal geweldig bent. Bedenk echter ook als je sjorspelletjes doet of wat dan ook. Zowel jij als je puppy mogen af en toe winnen. Daar is helemaal niks mis mee. Vroeger zeiden we dat alleen jij het spel mag begonnen en eindigen. Dat is allang achterhaald. Als hij jou uitnodigt tot spel en je hebt zin om mee te doen, dan doe je lekker mee. Als jij hem vraagt om te spelen en hij heeft geen zin dit keer, dan is dit ook goed. En andersom natuurlijk. De belangrijkste functie van spel blijft dat het leuk moet zijn.

Andere leuke spelletjes

Behalve het spelletje met het lapje zijn er natuurlijk ook nog een heleboel andere spelletjes waarmee je samen met je puppy veel plezier aan kunt beleven. Spelletjes die er bovendien voor zorgen dat jij zeer interessant bent en nog hartstikke leuk ook.

Apporteerspelletjes

Heel veel honden vinden het prachtig om achter een balletje aan te rennen. Hier kunnen we prima gebruik van maken. De baas gooit het balletje weg en de hond komt het terugbrengen in de hoop dat de baas het balletje nogmaals weggooit. Hier kun je al heel vroeg mee beginnen. Veel pups zijn erg geïnteresseerd in bewegende voorwerpjes en als je nu in huis een balletje wegrolt zullen ze daar ongetwijfeld achteraan gaan. Lok ze vervolgens, desnoods met iets lekkers, en rol het balletje opnieuw weg. Ze zullen nu vrij snel doorhebben dat ze de baas nodig hebben om het balletje weg te rollen en die afhankelijkheid van de baas is nu precies wat we willen.

Verstopspelletjes

De meeste honden hebben van nature de aanleg om te willen zoeken, om te willen speuren, om hun neus achterna te gaan. Juist omdat ze die aanleg hebben vinden ze het doorgaans leuk om hier ook gebruik van te maken. Daar moeten wij dan ook van profiteren. Verstop jezelf, iets lekkers, of iets leuks in huis of buiten, laat iemand anders de hond tegenhouden en pas loslaten als het zoeken daadwerkelijk mag beginnen. In het begin zorg je ervoor dat hij vrij makkelijk succes heeft, later kan de moeilijkheidsgraad steeds iets meer opgevoerd worden. Stapje voor stapje zal de hond dan zijn aanleg tot zoeken verder ontwikkelen. Bovendien gaat dit dan nog de goede kant op ook want hij gaat zoeken naar zaken die je hebt verstopt in plaats van naar dingen die hij toevallig kan tegenkomen.

Denkspelletjes

Ook voor honden is het leuk en zelfs belangrijk dat ze vaak met hun hersentjes bezig zijn. Dit kun je met een aantal nieuwe spelletjes enorm stimuleren. Hier zijn, speciaal voor honden, hele speelborden voor ontwikkeld. Er ligt dan ergens een snoepje onder waarvan de hond zelf moet zien uit te zoeken wat hij allemaal moet doen om het te pakken te krijgen. Voor jou ook heel erg leuk om te zien hoe hij dit proces aanpakt en hoe snel hij kan leren.

Vele mogelijkheden

Zo zijn er dus voldoende mogelijkheden voor bazen om met hun hond te spelen. In huis en buiten. Als we ons maar realiseren dat het spel ook daadwerkelijk een spel moet zijn en dus leuk moet zijn. Sommige spelletjes vindt een hond niet leuk. Dit moeten we accepteren. 

Waarschuwing

Voor veel mensen met kinderen is het fantastisch om te zien hoe leuk ze met de hond kunnen spelen. Met name sjorspelletjes kunnen echter met kinderen wat risico’s hebben. Het is dan ook niet verstandig om kinderen dit soort spelletjes met de hond zonder toezicht te laten doen. Hoeveel vertrouwen je ook hebt in de hond. Hij kan naar het speeltje happen en dan kan er bijvoorbeeld een handje tussen zitten. Of hij trekt het kind omver. Altijd oppassen dus.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter hieronder.

Opmerkingen en vragen:

Log in om een reactie te plaatsen