Waarom ga je naar puppycursus?

Dit is een vraag waar we tegenwoordig niet zo heel vaak meer bij stilstaan. Vroeger was het anders, toen was de idee dat je een hond zich eerst moest laten ontwikkelen, dan als hij ongeveer een maand of negen is, breek je hem tot op de bodem af en daarna ga je hem weer naar jouw wens opbouwen. Tegenwoordig wordt je van alle kanten gewezen op het feit dat je naar puppycursus moet. Door de dierenarts, de dierenspeciaalzaak, de fokker en via alle sociale media.

Heel veel mensen die je vraagt waarom dan naar puppycursus geven als antwoord dat het voornamelijk gaat om de socialisatie. En dit is niet helemaal waar.

Bedoeld voor eigenaren

Een puppycursus is een cursus die bedoeld is voor kersverse eigenaren van een geweldige nieuwe huisgenoot om te leren hoe zij hun puppy kunnen leren kennen. Dit kan aan de hand van wat oefeningetjes, dit kan aan de hand van wat voorwerpen, dit kan aan de hand van het creëren van verschillende situaties. In de cursus leert de eigenaar de invloed ervaren die hij of zij heeft op het gedrag en/of het vormen van het gedrag van het eigen puppy. En dat betekent dan weer dat de eigenaar ook aan zichzelf en zijn manier van communiceren moet werken. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld allemaal maar om een voorbeeld te geven merken wij als instructeurs vaak dat nieuwe hondeneigenaren al enorm bezig zijn met stemcommando’s en zich niet realiseren dat de puppy echt niet geboren wordt met kennis van welke mensentaal dan ook. 

Iedere puppy is uniek

Een andere kant van het verhaal is dat de meest ingewikkelde plek om je puppy op te voeden wel de puppycursus is. Alsof je een kind van 6 de grondbeginselen van de tafels van vermenigvuldiging gaat leren in Euro Disney. Er is heel veel afleiding en het is leuk en spannend en soms een beetje overweldigend. De eigenaar leert op puppycursus wat hij thuis kan oefenen en daar zal de opvoeding dan ook moeten plaatsvinden.

En dat geldt ook voor de socialisatie. Iedere pup is anders en iedere puppy heeft zijn eigen specifieke behoeften bij de socialisatie. De ene puppy moet wat meer wennen aan mensen terwijl de andere puppy wat meer tijd nodig heeft bij geluiden of vreemde voorwerpen. Op de puppycursus leert de instructeur je hoe jij de socialisatiebehoeften van je puppy kan ontdekken en leren kennen zodat je ook daar in de thuissituatie mee aan de gang kan gaan.

Kortom: een puppycursus is voor jou en als je je daar voor openstelt niet alleen heel waardevol voor de ontwikkeling van je puppy en van de band tussen jou en je puppy, het is ook nog hartstikke leuk.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat deze dan achter in de comments hieronder.

Opmerkingen en vragen:

Log in om een reactie te plaatsen