Zo herken je een goede puppycursus
Als een puppy net in huis is, is hij nog hartstikke lief en wil iedereen ermee knuffelen. Er komt visite om de nieuwe aanwinst te bewonderen, hij mag mee naar school om hem in de klas te laten zien en er komen allemaal vriendjes en vriendinnetjes om met hem te spelen.
Het hummeltje krijgt héél veel aandacht en vindt dat waarschijnlijk hartstikke leuk. Verder vertoont hij gedrag waar iedereen nu nog om kan lachen. Hij bijt in schoenen en trekt de veters los. Hij pikt een pluche knuffel en rent hier heel hard mee door de kamer waarbij hij al heel snel weet waar hij in moet kruipen om niet ‘gepakt’ te worden. De kinderen rennen luid lachend achter hem aan. Iedereen vindt het schitterend. Wat een kleine clown en wat een aanwinst.
Maar naast dat genieten van die kleine opdonder moeten we ons ook bezig houden met het begeleiden in de ontwikkeling van de puppy.
- Wat is een goede puppycursus?
- Uiterlijk
- Oefeningen
- Uitgangspunt
- Methodes
- Hulpmiddelen
- Kleine stapjes
- Kleine groepjes
- Kosten
Wat is een goede puppycursus?
Daarom is het belangrijk dat u nu al met uw pup naar een goede puppycursus gaat. En dan is natuurlijk de grote vraag: “Wat is een goede puppycursus”. Als je deze vraag stelt aan mensen dan vertellen ze vaak wat geen goede puppycursus is. Als je sommige artikelen leest, dan leer je waar je moet wegblijven, maar je weet dan nog steeds niet waar je wel heen moet.
Uiterlijk
We zetten een aantal punten op een rijtje die horen bij een goede puppycursus. Daarbij gaat het niet zozeer om uiterlijkheden. Houd er bij instructeurs rekening mee dat echte hondenmensen niet in hun zondagse kleren voor de groep staan. Ze zien er waarschijnlijk niet uit om door een ringetje te halen. Dat komt gewoon van het aaien en knuffelen en spelen met honden. Ze schrikken niet terug van een hond die door de modder heeft gerold en de goeie hebben zelfs speciale werkkleding. Juist voor de honden. Een schone automonteur laat je toch ook niet aan je auto sleutelen? Veel interessanter is het om te letten op de oefeningen en de methodes die gehanteerd worden.
Oefeningen
De oefeningen moeten allemaal gebaseerd zijn op de thuissituatie. Op dingen die je dagelijks tegen kan komen. En de dingen die voor jou belangrijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn het wandelen zonder trekken, het komen, het verzorgen van de hond, het netjes in de auto blijven als de klep of deur opengaat en natuurlijk het leren omgaan met allerlei vreemde prikkels. Als de pups al op de cursus komen op de leeftijd van zeven à acht weken moet jou geleerd worden hoe jij de pup zo goed mogelijk kan socialiseren. En dat kan voor iedere puppy weer anders zijn. Niet in grote lijnen maar toch wel qua specifieke behoeften. Het heeft geen zin de pup direct te confronteren met allerlei vreemde prikkels waarvan hij zich in eerste instantie helemaal te pletter schrikt, je moet dit goed begeleiden zodat hij er rustig aan kan wennen.
Uitgangspunt
Het uitgangspunt van een goede puppycursus is het elkaar leren kennen en begrijpen. Dat kan aan de hand van een aantal oefeningen waarin jij leert jouw specifieke puppy leert en ontwikkelt. Pas als jij dat begrijpt dan kan je zelf met je puppy ook thuis aan de gang. Je kunt hem dan dingen aanleren en je weet ook hoe je sommig ongewenst gedrag kunt ombuigen.
Methodes
Er zijn nogal wat verschillende methodes die gehanteerd kunnen worden bij de opvoeding van puppy’s. Op een goede puppycursus hanteert de instructeur voor elke baas-hond combinatie die methode die het meest geschikt is voor de combinatie. In het begin zal onder leiding van de instructeur gezocht moeten worden naar die methode. Pas als die gevonden is kan de instructeur de baas goed, zinvol en doelgericht gaan begeleiden.
Hulpmiddelen
Een goede puppycursus beschikt over een flink arsenaal aan hulpmiddelen. Het belangrijkste hulpmiddel is wel het gebruik van iets lekkers als sturing en als beloning. Een hond doet vaak alleen maar iets als hij er zelf beter van kan worden en wij moeten ervoor zorgen dat we een prikkel bij ons hebben die belangrijker is dan alle andere prikkels om hem heen. Voer is vaak zo’n belangrijke prikkel. Dat zal ongetwijfeld niet altijd lukken. Wel kun je leren hoe je daar dan vervolgens weer op een prettige manier mee kunt omgaan.
Kleine stapjes
Op een goede puppycursus zal de eigenaar met hele kleine stapjes vooruit kunnen komen. De instructeur beheerst alle leerprincipes bij de hond en zal je leren onderzoeken wat de volgende stap is die jij met je hond kunt zetten. je moet daar ook de tijd voor nemen. Haastige spoed is zelden goed en de kracht van het leren is de herhaling van de oefeningen. Op een goede cursus staan de bazen niet steeds 20 minuten te wachten. Ze zijn continu met hun eigen hond bezig. Herhalen, proberen, herhalen en es. Weet u nog hoe u vroeger op school de tafels hebt geleerd: herhalen, herhalen en herhalen, maar u weet ze nu nog steeds.
Kleine groepjes
Een instructeur kan geen 20 honden tegelijk aan. Tien honden is het maximum waarbij een groep van niet meer dan vier honden eigenlijk ideaal is. Zo houdt de instructeur het overzicht en door het herhalen van veel oefeningen kan de instructeur alle cursisten de aandacht geven die ze nodig hebben.
Kosten
Aan de verschillende cursussen hangen verschillende prijskaartjes. Voor de opvoeding van pups en jonge honden is het echter zeer belangrijk dat er lesgegeven wordt door instructeurs die weten waar ze mee bezig zijn. Instructeurs die goed zijn opgeleid en die professioneel bezig zijn. Het cursusgeld mag daarom nooit bepalend zijn voor welke cursus je kiest. Het is een investering voor 12 jaar hondenplezier.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter in de reacties.
Opmerkingen en vragen:
Log in om een reactie te plaatsen